·

Ghid turistic Zanzibar: toate informatiile

Orasul Zanzibar, situat pe partea de vest a insulei, este inima arhipelagului si prima oprire pentru majoritatea calatorilor. Cea mai cunoscuta parte este vechiul Oras de piatra (Mji Mkongwe), inconjurat pe trei laturi de mare si marginit la est de Creek Rd. La est de Stone Town.

Aleile intortocheate si usile incrustate sunt inca acolo. Gradinile Forodhani raman locul de intalnire de seara, facut magic de apusul soarelui. Plajele de pe coasta de est sunt la fel de magnifice ca intotdeauna. Dar Zanzibar s-a schimbat. Transformarea se datoreaza partial maselor de vizitatori care aterizeaza pe insula in timpul sezonului de varf si partial proliferarii aparent fara sfarsit de noi hoteluri.

In orice caz, senzatia de intoarcere in timp, capacitatea insulei – candva legendara – de a transporta vizitatorul prin secole si culturi, nu mai este atat de imediata. Nu ca magia a disparut complet, dar cu siguranta este mai greu de gasit.

Cuprins

  1. Ghid de calatorie in Zanzibar: Pozitie geografica
  2. Istorie
  3. Informatii utile
    1. Relatii diplomatice
    2. Limba
    3. Religie
    4. Sport
    5. Fus orar
    6. Distanta fata de Romania
    7. Valuta
    8. Sanatate si asigurari
  4. Clima Zanzibar
    1. Anotimpurile ploioase
    2. Umiditate
  5. Calatoreste in siguranta
  6. Satele localnicilor din Zanzibar
  7. Plajele din Zanzibar
  8. Atractii turistice

1. Ghid de calatorie in Zanzibar: Pozitie geografica

Arhipelagul Zanzibar este situat în Oceanul Indian, cu fata spre coasta de est a Tanzaniei, la cateva grade la sud de ecuator.

Trebuie sa stii ca exista doua insule principale: Unguja – la sud si Pemba – la nord, iar acestea alcatuiesc arhipelagul impreuna cu peste patruzeci de insule mai mici, unele dintre ele nelocuite.

Arhipelagul Zanzibar este cunoscut din mai multe motive. Datorita influentei comune a culturilor arabe si persane si a activitatii comerciale frenetice care a legat Zanzibar de Orientul Mijlociu. Arhipelagul este unul dintre cele mai reprezentative locuri ale culturii swahili.

Insulele arhipelagului sunt in general mici, candva acoperite de padure tropicala, de-a lungul secolelor au fost aproape complet defrisate pentru a crea terenuri agricole.

Intinderi semnificative de padure originala se gasesc doar in cele trei zone naturale protejate principale: padurea Jozani din Unguja si padurile Ngezi și Msitu Mkuu din Pemba.

✅ DESCOPERA CELE MAI IEFTINE CAZARI IN ZANZIBAR

2. Istorie

Sursa: unitedrepublicoftanzania.com

Plaje albe cu nisip care arata ca pudra de talc, mare limpede, fundul marii plin de corali si pesti colorati, paduri luxuriante, palmieri si animale exotice.

Arhipelagul Zanzibar este si astazi unul dintre cele mai curate paradisuri terestre din lume: cea mai mare parte a turismului este gestionata de operatori turistici, dar aici exista si posibilitatea de a face turul principalelor insule pe cont propriu, bazandu-te pe ospitalitatea localnicilor.

Zanzibar astazi face parte din Republica Unita Tanzania si include insula principala Unguja (deseori identificata gresit ca Zanzibar). Originile numelui de Zanzibar sunt obscure, sunt cei care le traseaza pana in „tara negrilor” persani si cei care le leaga de „ghimbirul” arab.

Insula Unguja gazduieste capitala, Zanzibar City, renumita mai ales pentru cartierul vechi Stone Town si plajele de pe coasta, unde exista numeroase sate turistice. La cativa kilometrii spre sud de insula Unguja se afla Insula Mafiei, inca necunoscuta turismului: plaje albe, paduri, dealuri si sate de pescari.

La nord de Unguja, insa, se afla Pemba, numita „insula vesnic verde” pentru vegetatia sa abundenta si pentru faptul ca este inca unul dintre locurile din lume mai putin contaminate de om. Aici, sunt putine sate turistice si calatoria dintr-un sat in altul este inca dificila din cauza pamantului si a drumurilor intortocheate.

Plajele raman pustii pana in ziua de azi si cei norocosi sa ajunga acolo au impresia ca au ajuns in raiul de pe pamant.

3. Informatii utile

Relatii diplomatice

Conform Ministerului de Afaceri Externe: Romania nu are o misiune diplomatica cu Tanzania, astfel reprezentare diplomatica si consulara se realizeaza de catre Ambasada Romaniei in Kenya.

Limba

Kiswahili sau swahili si engleza sunt limbile oficiale.

Religie

In Zanzibar, ca si in restul Tanzaniei, cea mai mare parte a populatiei este islamica, dar exista si biserici catolice si anglicane in oras. In locuri publice si aglomerate este indicat ca femeile sa nu poarte haine provocatoare.

Sport

Fotbalul este sportul cel mai practicat si urmat pe insulele arhipelagului. Desi nu este recunoscuta de FIFA, Zanzibar are propria liga si echipa nationala de fotbal.

Fus orar

Este bine de stiut ca, desi calatoria pana in Zanzibar, poate dura si 10 ore, nu exista o diferenta de fus orar fata de cel al Romaniei

Distanta fata de Romania

Intre Romania si Zanzibar exista o distanta de aproximativ 5,700 km (3540 mile) iar zborul intre aceste doua tari poate dura intre 10 si 20 de ore, in functie de escale.

Valuta

Silingul tanzanian ( TZS ) unde 1.000 TZS = aproximativ 1,95 RON ( astazi, 02.03.2022 )

Sanatate si asigurari

Situatia medicala din Tanzania este destul de grava. Momentan nu exista vaccinari obligatorii de efectuat inainte de plecare dar este indicat sa intrebati medicul dumneavoastra pentru orice profilaxie antimalarica si alte boli contractabile din tara precum holera, tifos, paratifus, hepatita A, B si C.

Inainte de plecare poti incheia si o asigurare de sanatate care sa prevada eventuala repatriere a pacientului.

4. Clima Zanzibar

Sursa: dailysabah.com

Informatiile meteo nu mai sunt atat de sigure. Clima sezoniera s-a schimbat si sunt din ce in ce mai putine certitudini.

Avand in vedere pozitia aproape ecuatoriala, clima arhipelagului Zanzibar este distinct tropical, cu temperaturi ridicate tot timpul anului si doua sezoane ploioase, odata intre martie si iunie, si odata in noiembrie.

In Zanzibar, clima este tropicala si nu exista niciodata un interval mare de temperatura pe tot parcursul anului.

Temperaturile minime variază de la 22 grade C in august pana la 26 grade C in februarie, iar temperaturile maxime variază de la 29 grade C la 33 grade C.

Asadar, cand iei in considerare temperaturile, Zanzibar este perfect in orice luna a anului.

Anotimpurile ploioase

Sursa: expertafrica.com

Clima din Zanzibar are doua perioade ploioase pe tot parcursul anului.

Prima perioada ploioasa (cea mai sustinuta) are loc intre sfârsitul lunii martie si mai, cu valori intense in ceea ce priveste precipitatiile care pot depasi 32 cm, in special spre sfarsitul lunii aprilie.

Aceste fenomene torentiale pot provoca, in unele cazuri, inundatii si probleme cu practicabilitatea drumurilor.

A doua perioadă ploioasa are loc in noiembrie, cu precipitatii mai putin sustinute, cu valori care se situeaza in jur de 15/17 cm.

Pe langa aceasta insa, trebuie sa tineti cont de faptul ca ploile din aceste luni caracterizeaza in principal nordul si vestul Zanzibarului, ramanand mai putin sustinute in sudul si sud-estul insulei.

Locatii precum Paje și Jambiani sunt mai putin afectate de aceste fenomene; in special in noiembrie, precipitatiile dureaza de obicei cateva ore, lasand apoi loc zilelor insorite.

Umiditate

In lunile de iarna (decembrie pana in martie) umiditatea este foarte mare; asa ca pe langa temperaturile sustinute trebuie sa faci fata unei senzatii usor enervante si sa te adaptezi la odihna nocturna care se poate dovedi a fi o baie de transpiratie.

Pe de alta parte, in lunile noastre de vara (din iunie pana in octombrie) umiditatea este scazuta, iar actiunea vantului Alizeu face clima mai rece si mai plăcuta.

Marea, pe de alta parte, este calda tot timpul anului si temperatura ei variaza intre 26 in august si 29 grade C in februarie; din acest motiv este intotdeauna potrivita pentru scaldat.

5. Calatoreste in siguranta

Pentru a calatori in siguranta in Zanzibar este bine de stiut ca nu iti va trebui o viza de sedere pentru o perioada mai scurta de 90 de zile.

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Unită Tanzania nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 90 de zile.

Totodată, pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Unite Tanzania, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– să deţină un paşaport valabil pentru o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară;

– paşaportul să conţină minim o filă liberă;

– să prezinte dovada cazării;

– să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.) ;

– bilet de întoarcere.

Sursa: https://www.mae.ro/travel-conditions/30675

Pentru a ramane la curent cu conditiile de calatorie in Zanzibar, Tanzania te rugam sa citesti cu atentie toate informatiile puse la dispozitie pe site-ul Ministerului Afacerilor de Externe

6. Satele localnicilor din Zanzibar

Sursa: Keegan Checks

Explicarea culturii swahili este imposibila într-un simplu „ghid turistic”, dar va aducem la cunostinta scriu cateva sfaturi importante care te pot ajuta sa eviti problemele sau neintelegeri.

Sunt multe diversitati care caracterizeaza acest colt al Africii fata de cel vestic; doua gandiri diferite: cel occidental, care incearca mereu sa gaseasca o solutie la problema, razvratindu-se si ocupandu-se, si cel swahili, care prefera sa ignore problema, ingrijindu-se doar de azi si nu de maine.

Localnicii traiesc intercaland sintagma clasica „Hakuna Matata” convinsi ca problemele nu trebuie rezolvate, ci doar sa se preface ca nu exista.

Mentalitatea populara este diferita intre nordul si sudul Zanzibarului: in nord populatia are o minte mai deschisa catre turism si deci catre alte culturi. In sud insa, este exact invers. Sentimentul pe care il vei simti imediat va fi acela de a te fi intors in timp cu cel putin 100 de ani.

Populatia are o relatie foarte proasta cu ceasul si ora, avand in vedere ca la o programare pot întarzia pana la 2 ore (în cel mai bun caz) fara sa bata la ochi.

Aminteste-ti intotdeauna ca populatia din Zanzibar este saraca, iar populatia europeana este considerata „ albul de muls ”, adica acea parte a societatii mondiale care este aproape obligatoriu sa o indeparteze, pentru ca isi poate permite sa cumpere totul.

Sfat important
Religia este pur musulmana, asa ca va sfatuim sa ramaneti atenti la cateva mic detalii:

  • Femeile ar trebui sa evite tinutele care lasa corpul prea expus
  • Fumatul si consumul de achool pe strada ar trebui evitat in perioada Ramadanului.

7. Plajele din Zanzibar

© Den-Belitsky / Getty Images

Aproape sigur toata lumea alege aceasta destinatie africana pentru o vacanta bazata pe mare, plaja si soare; asa ca nu uita ca plajele din Zanzibar sunt foarte diferite.

Zanzibar este un adevărat paradis natural, o adevarata perla a Oceanului Indian, cu culori pe care cu siguranta nu le vei vedea in alta parte in lume. Merita neaparat sa le vizitezi, mai ales ca unele iti vor oferi o panorama de neuitat.

  • Plaja Kizimkazi este o plaja lunga foarte linistita unde te poti bucura de un moment complet de relaxare, ideala pentru iubitorii de natura in general si pasionatii de scufundari.
  • Plaja Mtende este foarte mica, asezata intre stanci cu vedere la mare si cu un farmec unic in lume; din moment ce nu exista hoteluri in zona, nu poti sta acolo, dar iti recomandam sa mergi sa o vizitezi.
  • Plaja Michamvi se intinde in partea centrala a coastei de est a Zanzibarului si închide golful Chwaka; particularitatea sa este legata de posibilitatea, datorita pozitiei sale particulare, de a putea vedea apusul din Zanzibar, in ciuda faptului că se afla pe coasta de est.
  • Plaja Muyuni, una dintre cele mai curate plaje din Zanzibar, care se afla chiar in fata atolului Mnemba; poti vedea si aprecia o plaja tipica din Zanzibar, pentru a te bucura de linistea si de sunetul naturii.

8. Atractii turistice

Daca esti in cautare atractiilor turistice, citeste articolul nostru despre ce locatii e bine sa nu ratezi in vacanta ta in Zanzibar.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts