·

Ghid turistic informativ Istanbul 2022

Un oras care a fost capitala diverselor civilizatii, in care comertul, cultura, religia și traditiile stravechi au coexistat de multe secole. Un loc care nu este nici Est, nici Vest. Toate acestea si multe altele sunt Istanbul, iar acest ghid Istanbul isi propune sa te aduca mai aproape de acest oras frumos.

Este cel mai populat oras din Turcia, cu peste 15 milioane de locuitori si cel mai mare oras transcontinental din lume. Aceasta inseamna ca orasul se intinde pe doua continente, Europa și Asia. Este capitala economica, culturala și istorica a Turciei.

Nu exista un ghid in care sa iti raspundem tuturor intrebarilor, insa vom incerca aici sa raspundem majoritatii acestora. Acest ghid actualizat constant despre Istanbul se doreste a fi punctul de plecare pentru oricine viziteaza in Istanbul.

Continut

  1. Aspecte practice
  2. Ce moneda foloeste Turcia?
  3. Este Istanbul un oras sigur?
  4. Limba
  5. Sanatate
  6. Transport
  7. Zboruri ieftine catre Istanbul
  8. Pasaport si viza
  9. Cazari in Istanbul
  10. Gastronomie Turceasca

1. Aspecte practice

Este important sa te pregatesti bine pentru orice calatorie, gandindu-te la toate detaliile pentru a evita surprizele. Unul dintre principalele aspecte de luat in considerare este timpul. Vestea buna este ca Istanbul are acelasi fus orar ca si Romania.

Dacă ai probleme in timpul calatoriei, poti contacta Consulatul General al României la Istanbul sau poti sunat la Telefon de urgenta: +90 533 5420695

2. Ce moneda foloeste Turcia?

Moneda oficiala este lira turcească (TRY) . Fiecare lira este impartita in 100 de kurus sau centi.

Pentru a face schimb de valuta, iti recomandam sa o faci direct in Istanbul. Exista multe case de schimb valutar deschise 24 de ore, iar schimbul este mult mai favorabil decat daca aduci banii schimbati din Romania. Acest lucru este bun pentru orice tara din Europa unde nu au euro.

Poti gasi case de schimb valutar peste tot in centrul orasului, acestea afiseaza intotdeauna cursul de schimb curent într-un loc vizibil. Au aproape intotdeauna semne in engleza (bureau de schimb), in turca «Döviz». La aterizare pe aeroport, schimba doar suficienti bani pentru a ajunge in centrul orasului, deoarece schimbul la aeroport nu este foarte favorabil.

Turcia accepta carduri de credit in marea majoritate a locurilor, dar este mai bine sa intrebi in prealabil.

3. Este Istanbul un oras sigur?

Aceasta este o întrebare foarte buna. Da, Istanbul este un oras sigur . In ciuda faptului ca este un oras sigur, nu trebuie sa uitam că este un oras foarte mare si ca anumite zone si cartiere nu sunt recomandate turistilor. Am putea spune acelasi lucru despre Paris sau New York. Intreaga zona a orasului vechi și a noii zone europene (Piaaa Taksim si împrejurimi) este foarte sigura. Desigur, fii cu ochii pe bunurile tale in aglomeratie si in zonele de cumparaturi. Un exemplu este strada Istiklal, despre care vom vorbi mai tarziu.

Este recomandat sa calatoresc singur? Aceasta intrebare a fost pusa de mai mult de un prieten. Nu este nicio problemă sa vizitezi Istanbulul singur, este un oras foarte europeanizat si, dupa cum spuneam, sigur.

4. Limba

Limba oficiala este turca, din familia limbilor turcice. Este o limba aglutinanta, precum basca sau japoneza. Se bazeaza pe un sistem de afixe ​​adaugate la radacina cuvintelor care permit exprimarea unui numar mare de semnificatii cu putine cuvinte. Toate acestea fac gramatica destul de complexa pentru vorbitorii de romana.

In Istanbul, engleza este vorbita pe scara larga, iar în zonele turistice chiar si spaniola.

5. Sanatate

Întrucat Turcia nu este o tara membra a Uniunii Europene, va trebui sa facem o asigurare privata de sanatate daca dorim sa avem acoperire medicala pe durata sederii noastre la Istanbul.

6. Transport

Ca un bun ghid pentru Istanbul, nu putem rata o sectiune care vorbeste despre transport. Orasul are multe mijloace de transport in comun. Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui sa le faci cand ajungi in Istanbul este sa-ti iei cardul de transport , pe care îl poti gasi la aeroport si in statiile de metrou. Funcționeaza ca un card preplatit, încarcand soldul la casieriile statiei. Este o idee grozava, deoarece nu va trebui iti faci griji cu privire la cat valorează fiecare bilet sau sa cumperi bilete pentru orice, deoarece include toate feriboturile, tramvaiele, autobuzele și metrourile din oras.

De la aeroportul din Istanbul spre centru

Daca ai ajuns in Istanbul cu avionul, cu siguranța a fost la Aeroportul Ataturk . Pentru a merge in centru de la aeroport, cea mai buna varianta este metroul. Imediat ce vei parasi aeroportul vei fi asediat de taximetristi si soferi care iti vor oferi sa iei un microbuz catre centru. Indiferent cat de mult te-ai tocmi pentru pret, vei plati intotdeauna mult mai mult decat cu ​​metroul.

Pentru a lua metroul, trebuie pur si simplu sa mergi la etajul -1 al terminalului; statia de metrou se afla in interiorul aeroportului.

Taxi

O alta optiune pentru a te deplasa prin Istanbul este taxiul . Exista multe taxiuri in acest oras, deoarece multi oameni le folosesc zilnic. Este destul de ieftin in comparatie cu alte orase mari europene. Fiind turist cel mai bine este sa te intelegi in prealabil asupra pretului, sau sa te asiguri ca foloseste aparat. In orice caz, este indicat sa folosesti transportul in comun ori de cate ori este posibil, deoarece cu un taxi este destul de usor sa dureze de două ori mai mult, din cauza unui blocaj de trafic.

Barca

Feriboturile sunt uimitoareOamenii le folosesc in fiecare zi pentru a merge la munca si vad ca este ceva normal in deplasare. Desigur, verificati intotdeauna cand se intoarce ultimul, deoarece unele linii se termină la 20:00. Puteti verifica orarele chiar la statiile de feriboturi.

7. Zboruri ieftine catre Istanbul


Datorita tipului de clima de acolo, cu ierni foarte reci si veri foarte calde, cel mai bun moment pentru a vizita Istanbulul este primavara sau toamna.

Pentru a ajunge acolo, exista multe zboruri directe din Romania

8. Pasaport si viza

Una dintre cele mai frecvente intrebari despre Turcia este referitoare la viza, motiv pentru care o includem in acest ghid. Desi Turcia nu este o tara membra a Uniunii Europene, poti intra in tara doar pasaport.

Citeste aici cum sa consulti recomandarile Ministerului Afacerilor Externe cu privire la Turcia, unde vei gasi mai multe informatii utile atat despre oras cat si despre tara. De asemenea poti gasi aici toate detaliile despre de calatorie in Turcia in aceasta perioada.

9. Cazari in Istanbul

In Istanbul putem gasi preturi foarte competitive, precum si o gama variata de hoteluri si pensiuni. Cazarea este strans legata de ceea ce vrei sa faci in principal in oras.

Recomandam sa va cazati in cartierul Beyazit (zona Marele Bazar) si in Eminonu (zona comerciala si de pescuit). Ambele sunt in inima orasului, iar in acelasi timp preturile sunt mai mici decat daca va cazati in Sultanahmed. (zona Palatului Topkapi, Moscheea Albastra etc). Daca preferi sa acorzi prioritate petrecerii, iti recomandam cartierul Taksim, o zona studenteasca cu multe petreceri.

✅ DESCOPERA CELE MAI IEFTINE CAZARI IN ISTANBUL

Hotel Bizim , un loc perfect, chiar vizavi de Marele Bazar. Este un punct minunat de unde sa vizitezi obiectivele turistice si sa faci cumparaturi. Locatie excelenta, personal foarte amabil, mic dejun inclus si o terasa perfecta.

Elite World Istanbul Hotel, un hotel de 5 stele, de asemenea, foarte bine situat pe strada Sehit Muhtar Cad. No:42, Beyoglu, 34435 Istanbul, Turcia unde camerele sunt foarte spatioase.

Galataport suites, pentru cei care prefera un apartament. Raport calitate pret foarte bun in zona Eminonu.

10. Gastronomie Turceasca

Unde sa mananci in Istanbul?

In acestui oras, iti poti imagina deja ca are o oferta gastronomica mare si variata. Poti gasi atat mancare tipic turceasca, cat si mancare internationala, asa ca daca nu iti place sa incercați lucruri noi nu iti face griji, iti poti cumpara oricand o pizza.

Mancaruri si bauturi turcesti

  • Çorba , ciorba in turca. Poti gasi o multime de ciorbe traditionale diferite, o optiune foarte buna daca mergi iarna.
  • Döner Kebab, cel mai internationalizat si cunoscut tuturor. Marea diferenta este ca kebabul original se mananca pe o farfurie, de obicei din friptura de vita, si se serveste cu orez.
  • Pestele din Bosfor, sunt multe restaurante pentru el pe Podul Galata, in cartierul Eminonu. Proaspat prins si foarte gustos.
  • Baklava, un amestec delicios de miere si nuci. 
  • Lokum, de asemenea un desert, cu textura asemanatoare cu jeleu, aromat cu condimente
  • Ayran , o bautura foarte tipica in Turcia, alcatuita din iaurt, apa si sare.
  • Inghetata, vei fi surprins de arta pe care o au vanzatorii de înghetata din oras.
  • Raki, anasonul turcesc
  • Ceai ( Çay ) și cafea ( Kahve ). In Istanbul, ceaiul este foarte raspandit, mai ales la toate varstele. 
  • Cel mai cunoscut brand de bere este Efes. Consumul de alcool in Istanbul este normal, desi s-ar putea sa gasesti locuri unde nu il servesc din motive religioase. In general, si în comparație cu prețul altor lucruri, alcoolul este scump in Turcia.

Tarabe stradale

De asemenea, este important de retinut ca exista multe tarabe de mancare stradala in jurul orasului, in principal in cartierele Sultanahmed , Besiktas și Taksim. Va recomandam sa mancati de acolo; mancarea este foarte buna si mult mai ieftina (cca 5 lire).

De asemenea, cele mai bune zone pentru a lua masa in Istanbul sunt cartierul Eminonu (de langa Podul Galata), in jurul Pietei Sultanahmed si Taksim.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts

Lasă un răspuns