·

Ce poti vizita in Istanbul?

Istanbulul are multe lucruri de vizitat: monumente istorice nationale, parcuri unde te poti relaxa, muzee, locuri care au marcat epoca bizantina a Istanbulului, multe palate si moschee.

Cuprins

 1. Bazilica Hagia Sofia
 2. Turnul Galata
 3. Marele bazar
 4. Moscheea Albastra
 5. Cisterna Bazilica
 6. Moscheea lui Suleiman
 7. Moscheea Eyup Sultan
 8. Palatul Dolmabahce
 9. Palatul Topkapi

1. Bazilica Hagia Sofia

Romanian Patriarchate adds its voice: Keep Hagia Sophia a museum - Basilica .ro

Aceasta este poate cea mai faimoasa si emblematica cladire din orasul Istanbul. A inceput ca bazilica patriarhala in anul 360, mai tarziu moschee in 1453, iar astăzi este muzeu, din 1931.

Aceasta cladire a văzut multiplele transformari ale orasului, precum si diversele civilizatii care au trecut prin el. Este de la sine inteles ca merita o vizita obligatorie, pentru a fi uimit de cupola sa, cea mai importanta a arhitecturii bizantine. A fost timp de nu mai putin de o mie de ani, catedrala cu cea mai mare suprafata din lume.

Orar:

 • din 15 aprilie până în 25 octombrie: 09:00 – 19:00
 • din 25 octombrie până în 15 aprilie: 09:00-17:00

2. Turnul Galata

Galata, Istanbul - Wikipedia

Un alt loc emblematic si o parte esentiala a peisajului Istanbulului. Cand a fost construit, a fost cel mai inalt punct al orasului si, la fel ca Bazilica Hagia Sofia, a fost martor la sute de ani din istoria orasului.

A fost construita initial in 1348 de catre bizantini, fiind distrusa de mai multe ori, fiind reconstruita ulterior. Prima versiune a turnului a fost construit din lemn si a servit drept turn de veghe pentru oras. Inainte de a vizita Istanbulul fii informat cu tot ce inseamna orasul si ce poti face ca turist.

3. Marele bazar

Cu peste 58 de strazi si 4.000 de magazine in interior, este unul dintre cele mai mari bazare existente, precum si cel mai mare bazar acoperit din lume. A fost construit in 1468, iar spre deosebire de cele doua cladiri anterioare, aceasta a fost construita de otomani, cu intenția de a oferi mai multe servicii orasului dupa cucerire. Sa ajungi aici este o aventura destul de mare, te poti pierde literalmente pe strazile sale si nu stii de unde ai venit.

Preturile sunt cam mari daca le compari cu alte locuri, de fapt, iti recomandam sa mergi la magazinele care sunt afara, in jurul Marelui Bazar, daca vrei sa cumperi niste haine la un pret mai mic. Este deschis de luni pana sambata.

4. Moscheea Albastra

Construita in 1609, Moscheea Albastra nu lasa pe nimeni indiferent. Este situata chiar in fata Bazilicii Santa Sofia. Are o capacitate de 10.000 de persoane, ceea ce o face una dintre cele mai mari moschee din oras. Este inca in uz astazi, asa ca il poti vizita fara sa platesti o taxa de intrare. Pentru a face acest lucru, trebuie sa intri printr-o sectiune speciala pentru turisti si respectand regulile de decor. (Printre altele: umerii acoperiti, pantalonii lungi, intreare se face descult )

5. Cisterna Bazilica

Cel mai mare dintre cele peste 60 de cisterne gasite in orasul Istanbul. A fost construita in anul 532, sub Imperiul Bizantin, cautand o modalitate de a garanta rezervele de apa in caz de atac.

Este chiar sub cartierul Sultanahmed, la cativa metri de Hagia Sofia. Aceasta cisterna a servit drept decor pentru numeroase filme , inclusiv filmul lui James Bond „Din Rusia cu dragoste” (1964). In ea se pot vedea bazele a doua coloane care refolosesc blocuri sculptate cu chipul Medusei.

Originea celor două capete este necunoscuta. Se crede ca capetele au fost aduse în cisterna dupa ce au fost scoase dintr-o cladire din perioada romana tarzie.

Orar: deschis in fiecare zi de la 9:00 a.m. la 6:30 p.m. Iarna se inchide cu o ora mai devreme.

6. Moscheea lui Suleyman

Da, Moscheea Suleiman este cea mai mare moschee din Istanbul. Construita in 1550 din ordinul sultanului Suleyman. Acest loc te va lasa fascinat de cupolele si grandoarea sa, cu o gradina in aer liber. La fel ca Moscheea Albastra, poate fi vizitata fara a plati o taxa de intrare, fiind considerata un lacas de cult.

7. Moscheea Eyup Sultan

Moscheea Eyüp Sultan nu este bine cunoscuta si este departe de centrul istoric. Pentru a merge, cea mai buna optiune este sa luati un autobuz de la statia de autobuz Eminönü. Ce este special la această moschee? Ei bine, dupa Mecca, este cea mai importanta cladire pentru islam. A fost prima moschee construita la Istanbul (1458) dupa cucerirea otomana (1453).

Unele dintre lucrurile personale ale lui Mahomed se gasesc in interiorul moscheii. Alte bunuri se gasesc in Palatul Topkapı si in alte moschee din Istanbul. Asta pentru ca Istanbul a fost ultima capitala a califatului.

8. Palatul Dolmabahce

Palatul a servit ca principal centru administrativ al Imperiului Otoman din 1853 pana în 1922, cu exceptia unei perioade de douazeci de ani (1889-1909) cand a fost folosit Palatul Yıldız. Fondatorul si primul presedinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, a murit in ea. Palatul este situat pe malul european al Bosforului. Merita sa mergi si sa vezi interiorul, precum si Haremul.

Intrarea: Se pot vedea cele doua parti ale palatului; palatul insusi si Haremul.

Orar: Deschis in fiecare zi, cu exceptia lunii și joi, de la 9:00 la 15:00

9. Palatul Topkapi

Acest palat a fost centrul administrativ al Imperiului Otoman din 1465 până în 1853, anul în care a fost transferat la Palatul Dolmabahçe, descris mai sus. Constructia palatului a fost comandata de sultanul Mehmed al II-lea in 1459 si a fost finalizata in 1465. Palatul este situat intre Cornul de Aur și Marea Marmara. Din ea ai o priveliste splendida asupra Bosforului.

Este alcatuita din multe cladiri mici construite impreuna si inconjurate de patru curti. Astazi, Topkapi este un muzeu al vremurilor imperiale. In el, vei gasi tot felul de obiecte din epoca, aranjate pe camere.

Orar: de la 9:00 a.m. la 4:00 p.m. Inchis in zilele de marti.

A fost de ajutor acest articol?
DaNu

Similar Posts