Afla totul despre Atena

Capitala de astazi a statului grec a fost leaganul civilizatiei europene: orasul Atena isi continua farmecul mitic cu peste 25 de secole de istorie in spate. Totusi, acest etern Eldorado al Istoriei și Arheologiei (pentru cei care stiu să le aprecieze) dezvaluie o alta fata: inima care bate a noii Grecie. Atena, insa, este prea adesea o simpla escala intre aeroport si insulele grecesti. Desi greu de abordat, Atena este un oras cu multe fete care merita mai mult o vizita și o fugă pe la Acropole. Fă-ți timp pentru a-l descoperi cum trebuie, pentru a-i simți cu adevărat pulsul!
Atena este capitala si centrul economic, politic si comercial al Greciei. Desi Municipiul Atena (Orașul Atena) acopera o suprafata de numai 39 km patrati latime, ceea ce majoritatea oamenilor din afara Greciei se referă ca „Atena” este de obicei intreaga regiune Attica, care este compusa din intreaga zona urbana a Atenei si alte cateva municipalitati din jur. Attica gazduieste aproape 4 milioane de oameni, un numar urias, avand in vedere ca populatia Greciei este putin peste 10 milioane.
Istorie
Potrivit mitului, Atena, zeita intelepciunii, a concurat cu Poseidon, zeul marilor, asupra caruia ar trebui sa devina patronul orasului-stat fara nume pe atunci. Regele sau, Cecrops, a stat ca judecator. Poseidon a lovit Marele Deal cu tridentul sau si din acesta a iesit un izvor de apa sarata. Atena a calcat cu picioarele pe pamant si din el s-a ridicat primul maslin.

Locuitorii din Atena si regele lor au acceptat copacul, declarand-o astfel pe Atena castigatoare. Maslinul s-ar dovedi a fi o parte integranta a vietii oamenilor din Atena. Lemnul sau poate fi folosit pentru a construi barci si case, frunzele sale pentru a deveni un simbol al onoarei, fructele pentru a condimenta bucataria lor si uleiul sau extrem de important pentru a le alimenta lampile, a le gati mancarea si a le vindeca ranile.
Cu toate acestea, expertii sunt de acord ca este mai probabil ca zeita sa fi fost numita dupa oras, nu invers. Cu o istorie inregistrata de peste 3700 de ani, Atena este unul dintre cele mai vechi orase locuite continuu din lume si este considerata de multi drept locul de nastere al civilizatiei occidentale (sau cel puțin al multor elemente ale acesteia).
Cea mai buna perioada de vizitat
Clima este tipica tarilor mediteraneene. Asadar, perioadele ideale sunt primavara pana la inceputul verii (martie-iunie) si toamna (septembrie-octombrie), acordand o mare atentie zilelor foarte caniculare si tinand cont de fluxul impresionant de turisti din lunile iulie și august.
Nu este prea frig si nici prea cald si nu trebuie sa te strecori prin labirinturile umane pe care le aduce varful de vara. De asemenea, vara cresc preturile atat la hoteluri cat si la zboruri.
Informatii utile
Limba oficiala. Greaca. Cu toate acestea, engleza este vorbita pe scara larga. Semnele stradale sunt scrise atât în greaca, cat si in engleza, asa ca deplasarea nu este deloc o problema.
Valuta. In Atena Euro este in vigoare.
Modalitati de plata. Numerarul este inca cel mai frecvent, dar si platitle cu cardul de credit sunt acceptate pe scara larga.
Documente. Fiind spatiu european, pentru a intrat in tara ai nevoie fie de buletin fie de pasaport.
Sanatate si asigurari. Cei care merg în Grecia pentru turism, daca detin Cardul de Sanatate, pot primi asistenta din partea structurilor publice ale tarii.
Evenimente si sarbatori
Multe dintre evenimentele care animă viata ateniană sunt adesea legate de sarbatorile din calendarul ortodox.
Pastele, in special, este sarbatorit printr-o procesiune evocatoare la lumina lumanarilor care urca pe dealul Lycabettus si ajunge la Capela Agios Georgo.
Vara este perioada din an in care sunt concentrate majoritatea evenimentelor. Festivalurile de dans popular grecesc au loc din mai pana in septembrie, in timp ce din aprilie pana in octombrie este randul spectacolelor „son et lumière”.
Festivalul de Jazz Athens Technopolis are loc intre mai si iunie in complexul Technopolis din districtul Keramicos .
Festivalul Elen se desfasoara de la mijlocul lunii iunie pana la sfarsitul lunii septembrie: un eveniment in interiorul teatrului lui Herodes Atticus, cu Acropola iluminata pe fundal, care alterneaza concerte de muzica clasica cu balet si spectacole de teatru ale Greciei antice.
Locuri de vizitat
Acropola și Partenonul. Primul este simbolul orasului si unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Pe drumul catre varf, au fost ridicate statui si monumente care infatiseaza istoria milenara a acestei civilizații semnificative. Partenonul, pe de altă parte, este templul sacru dedicat figurii zeitei Atena, ocrotitoarea atenienilor. Monumentul a fost construit sub regența lui Pericle de catre arhitectii Ictino si Kalikrates. De remarcat sunt si Propilea construita sub administrarea lui Pericle si Templul lui Atena Nike construit in aceeasi perioada de Kalikrates pentru a celebra victoriile armatei ateniene in razboiul de la Maraton si în batalia navala de la Salamina.
Noile centre culturale
Capitala Greciei atrage astazi turisti nu doar pentru ca este orasul Acropolei, Agora și Muzeul Național de Arheologie, ci si pentru noile minuni contemporane precum Centrul Cultural Fundatia Stavros Niarchos, centrul cultural futurist cu teatru si biblioteca proiectat de arhitectul vedeta Renzo Piano.
Construit in fata marii in districtul Kallithea (tradus: priveliste frumoasa) printr-un acord intre statul grec si fundatia Stavros Niarchos, este astazi principalul centru cultural al Atenei. Acesta reuneste sub aceeasi structura futurista biblioteca nationala, teatrul national de opera si un parc cu peste 1.500 de arbori care reproduc tufisul mediteranean si parfumurile sale.
In 2017, Stavros Niarchos a castigat Premiul European Solar Prize, un premiu international pentru sustenabilitatea mediului. Acoperisul colecteaza energie prin 5.700 de panouri solare, facand locul autosuficient energetic. Parcul iti permite sa scazi temperatura cu peste doua grade pe toate suprafetele.
Centrul Cultural Onassis, inaugurat in 2010, găzduieste doua teatre (Aristotele Onassis si Cristina Onassis), un spatiu pentru instalatii rotative si expozitii ale tinerilor artisti si un bogat program educational dedicat copiilor și familiilor.
Muzeul Benaki o cladire este situata pe axa fundamentala de comunicatie care leaga orasul de mare. Muzeul, care gazduieste expozitii, concerte si spectacole de teatru, se intinde pe aproape 10 mii de metri patrati si a fost complet renovat de un grup de tineri arhitecti greci.
Ce poti manca in Atena?
Vioicitatea Atenei este evidenta si in oferta gastronomica propusa in diferitele taverne sau in bucatariile celor mai moderne restaurante.
In timpul zilei, poti manca gustari in chioscurile orasului: acolo poti manca souvláki me píta (kebab in paine) , triópite (tort cu branza), spanakópite (tort cu spanac), bougátse (tort cu crema) si koulouri ( inele de paine prajita cu seminte de susan).
In timpul zilei, poti manca gustari in chioscurile orasului: acolo poti manca souvláki me píta (kebab in paine) , triópite (tort cu brânză), spanakópite (tort cu spanac), bougátse (tort cu cremă) și koulouri (inel de pâine parfumat cu prăjită ). seminte de susan).
Seara, mâncăruri tradiționale pot fi savurate pe strada Kydathineon, la Akropol (str. Filomoussou 3) și la restaurantul Byzantino (str. Kidathineon 18). Pentru iubitorii de pește proaspăt, zona Pireu este cea mai potrivită, mai ales în zonele Passalimani, Kastela, Hadjikyriakio și Peiraiki. În Hadjykyriakio se află Taverna Margaro (Hatzikiriakou 126) pentru chefin prăjit și creveți roșii spălați cu faimosul vin alb Retsina.
Deplasare in Atena
Metru. Exista patru linii ale metroului din Atena: verde, rosu si albastru si portocaliu. Prima are o lungime de 26 km (dintre care 3 sunt subterane) si este formata din 26 de opriri. A doua are 20 de escale, iar a treia ajunge direct pe aeroportul orasului si are o lungime totala de 39 km intercalate cu 17 opriri.
Autobuz . In Atena te poti deplasa cu usurinta profitand de serviciul de autobuz, de obicei rapid si ieftin. Acestea sunt albe și albastre si functioneaza de la 5 la 24. In special, autobuzele care leaga centrul orasului de Pireu circula 24 de ore pe zi cu o frecventa de o data la fiecare 20 de minute