lowcost.ro

Acasa>>Ghid calatorii>>MUNTENEGRUSOLICITA O OFERTA LOWCOST PERSONALIZATA
SUPORT ONLINE LOWCOST:
REZERVARI BILETE AVION BUCURESTI: 021-4110604 / 021-3105215-374787; 0764-403306 / 0764-403307
ym ym ym ym ym ym
REZERVARI BILETE AVION CONSTANTA: 024-1521242 /0241-642648 / 0241-540804 / 0241-550125
MOBIL: 0764-403300 / 0764-403301 / 0764-403302 / 0764-403304 /0764-403305 / RDS: 0241-550125
ym ym ym ym ym ym
REZERVARI BILETE AVION MANGALIA: 0241-754550 / 0764-403303 ym

Ghid de calatorie MUNTENEGRU

10_ghid_7733716_640px-flag_of_montenegro.svg.png10_ghid_1926548_800px-budva-_view_from_gospostina.jpg10_ghid_3198475_800px-kotor_area_our_lady_of_the_rocks.jpg10_ghid_4412296_biogradskagora.jpg

 Ultima actualizare: 

 13 iulie 2010

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români pot intra în Muntenegru fără viză, pe baza unui paşaport valabil, şi au un drept de şedere de 90 de zile într-un semestru. 
În scop turistic, pentru o perioadă de 30 de zile, cetăţenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărţii de identitate valabile.
Nerespectarea regimului sederii in Muntenegru se pedepseste cu inchisoare de la 5-30 zile.

Ameninţări teroriste 
Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Muntenegru nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Muntenegru nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.
Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile muntenegrene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţa şi criminalitate 
Numarul infractiunilor violente (crime, talharii) este redus, infractionalitatea fiind tinuta sub control de autoritati. Cazuri de acest gen in care sa fie implicati cetateni straini nu au fost semnalate decat foarte rar.
Recomandări generale
·                                 Păstraţi în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
·                                 Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
·                                 În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
·                                 Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate.
·                                 Parcaţi autoturismul, chiar şi pentru perioade scurte, numai în parcări păzite. 
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea  Ambasada României în Muntenegru.

Sistemul medical 
Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! 
Sistemul medical are doua componete: de stat si privat. 
In sistemul privat accesul este nelimitat, contra cost, la tarifele practicate curent.
Pentru asistenta medicala de urgenta, gratuit, este necesara asigurarea medicala incheiata la firmele autorizate din tara inainte de efectuarea calatoriei.
In Muntenegru nu sunt necesare vaccinari speciale.

Transport public  
Muntenegru dispune de doua aeroporturi Podgorita si Tivat (acesta opereaza numai in sezonul estival).
Prin aeroportul Podgorita si cel de la Tivat, pe timpul verii, sunt legaturi directe cu principalele capitale europene si 2-3 curse zilnice la Belgrad. Alte destinatii curente: Viena, Milano, Paris, Frankfurt, Budapesta, Praga, Paris, Bruxelles, Londra.
Pe calea ferata exista o singura ruta Belgrad-Bijelo Polje-Podgorita-Bar, care asigura legatura cu Serbia fara a avea alte ramificatii interne.
Din portul muntenegrean Bar pleaca curse de ferry-boat pe trei directii Bar-Bari (Italia)-Bar; Bar-Ancona (Italia)-Bar si Bar-Duress (Albania)-Bar.

Condiţii privind traficul auto 
Circulaţia auto
Circulatia este normala, pe partea dreapta. 
Se aplica prioritatea de dreapta in intersectii, iar in sensul giratoriu prioritatea de stanga.
In trafic se circula cu luminile aprinse 
Trebuie avut in vedere faptul ca soselele sunt specifice zonelor montane ceea ce impune o continua adaptare a vitezei in raport cu starea drumului si trafic. 
In sezonul estival rutele spre litoral sunt aglomerate.
Drumul de coasta, la Marea Adriatica este aglomerat in sezon.
Pentru rutele secundare trebuie obtinute din timp date suplimentare deoarece reteaua drumurilor locale este in buna parte ingusta, la dimensiunile unei singure benzi de circulatie, fara parapeti de protectie ceea ce poate pune probleme reale unor conducatori cu experienta redusa.
Starea drumurilor
Muntenegru nu dispune de autostrazi
Pe ruta Podgorica – Sozine – Bar se plateste o taxa de 2.50 euro pentru trecerea printr-un tunel de circa 5 km.
Starea generala a drumurilor este buna.
Limitele maxime de viteză admise 
o                                                        60km/h 
o                                                        in afara localitatilor 80 km/h.
o                                                         
o                                                        Centura de siguranţă
Purtarea centurii de siguranta este obligatorie,
Amenzi de circulatie
Amenzile pentru abateri de la normele de circulatie se incadreaza intre 20-50 euro.
Folosirea telefonului mobil la volan:  Este interzisă
Permisul de conducere
Premisul de conducere romanesc este recunoscut.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
Accidentele de orice fel trebuie anuntate la politie, iar agentii de circulatie care intocmesc documentele de constatare le supun spre solutionare unei instante de judecata-singura in masura sa ia decizii. Numai in baza deciziei unei instante se elibereaza ulterior, de catre politie dovada pentru reparatii.

Reglementari vamale
Este obligatorie declararea sumelor mai mari de 5000 euro, sau echivalentul in alte valute. Sumele de bani trebuie declarate in scris, in declaratia vamala.
Este interzisa introducerea in Muntenegru de droguri, alte tipuri de substante similare, armament, munitie, exploziv, substante toxice sau radioactive.
Este interzisa introducerea de bunuri de acelasi fel in cantitati insemnate, in vederea comercializarii (indeosebi tigari, bauturi alcoolice, etc.).
La punctele de frontieră terestre se percepe o taxa ecologică în valoare de 20 euro pentru autoturisme şi 50 euro pentru autobuze şi camioane, indiferent de numarul pasagerilor.

Regimul medicamentelor 
Medicamentele pot fi introduse in tara numai pentru necesitati personale, in baza retetelor, fiselor de externare din spital sau alte documente in care este inscris diagnosticul, in original, in care se fac prescrierile de tratament.

Regimul animalelor de companie 
Animalele de companie pot fi introduse in Muntenegru in baza unor dovezi privind starea de sanatate a animalelor si situatia vaccinarilor eliberate in tara de domiciliu.

Utilizarea cărţilor de credit 
Moneda locala este euro
În Muntenegru există un sistem bancar destul de dezvoltat. Se acceptă plata cu cărţile de credit la marile magazine, restaurante şi staţii de benzină.
 

Alte Ghiduri de calatorie

vremea / prognoza | vremea alte tari | munti romania | conditii rezervare bilete | conditii generale rezervare | contract | contract colaborare | Autoritatea Nationala ptr Protectia Consumatorului
portal de turism | oferte litoral | rundreise | destination management | cazare online
2018 © Gamma Touristic | politica de securitate | termeni de utilizare | sitemap | regulament pasageri